We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

De Wereld op Reis…

De Wereld op Reis…

Project vond plaats tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen om mensen op een culturele en kunstzinnige manier bewust te maken van plastic zwerfafval problemen.

Het project ‘De Wereld op Reis’ samen met Stichting Klean  vond plaats tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Teddy Vrijmoet, de directeur van de Vierdaagsefeesten, is blij met het project en zegt: “Het project past precies in het duurzame karakter van de Vierdaagsefeesten”.

Een wereldbol gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Peter Smidt, die tevens de oprichter is van Stichting Klean ging op reis naar Rotterdam. De reis van ‘de wereld’ startte in Nijmegen en eindigde in Rotterdam. In enkele grotere steden wordt er een programma georganiseerd rond de aankomst van de wereldbol. Steden als Nijmegen, Oss, Den Bosch, Dordrecht en Rotterdam doen mee met deze reis. Klean en Stiksoep hebben besloten ‘De Reis’ aan de vierdaagse te koppelen zodat de exposure sterk vergroot wordt.

Community art project:

We streven ernaar zoveel mogelijk Nijmegenaren en bezoekers bewust te maken van de Plastic Soep. Hiervoor is een community art project bedacht. Het zal plaats vinden op het strand van de Kaaij en op het strand van Festival op t Eiland. Met z’n alle bouwen we tijdens de vierdaagse aan twee reuze schildpadden.

Workshops:

Op verschillende locaties als het Valkhofmuseum, De Oase en De Kaaij organiseerde we tijdens de zomerfeesten workshops voor de kids. In het museum werden sculpturen gebouwd, bij de Oase maakte we mode en bij de Kaaij werkte we aan guerrilla tuintjes die in de stad werden opgehangen om de binnenstad te vergroenen..

Plastic afval mode

Diverse kinderen maakte plastic afval mode, oa op de BSO en De Whaa werkte met jongeren aan een modeshow Green is Cool, wij zullen ook een bijdrage leveren aan deze modeshow. De mooiste stukken deden mee aan een spectaculaire modeshow in het Valkhofmuseum.

Kunst

Op verschillende locaties in Nijmegen waren exposities van beeldende kunst die gerelateerd aan het onderwerp sustainability. Het IFAA platvorm organiseert een internationale expositie door de gehele stad. Er vond een nauwe samenwerking plaats met IFAA kunstenaars en kunstenaars uit Nijmegen en omgeving. De exposities vonden plaats bij Etalage Derde Wal, Galerie Bart, het Valkhofmuseum, Lux, De Kaaij, Festival op t Eiland en nog meer locaties in Nijmegen centrum. Er was kunst in de vorm van video, sculpturen, installatie, foto, geluid en schilderwerk.

Klik op deze link http://www.ifaa-platform.org/ voor meer informatie over IFAA

Muziek

Verschillende bands schreven een nummer met de plastic soep als inspiratiebron.  Bands met heel diverse muziekstromingen. Deze Stiksoep nummers werden ten gehore gebracht bij de wereldbol op locatie de Kaaij, De Oase en bij het Valkhofmuseum.

De bands zijn:

  • Burning Paris
  • Bootleg Betty
  • Debby Marijnissen Inclusief haar mannen
  • Hans Hamers
  • The Hubschrauber
  • Linde Schöne
  • Easun
  • Jeroentje

Poëzie

Gedichten over de plastic soep geschreven en voorgedragen bij De Kaaij en in het Valkhofmuseum. Stiksoep had hier vier dichters voor geselecteerd.

  • Danielle Danker,
  • Dennis Gaens,
  • Minno Baartmans
  • Ruud Linssen

Alle vier zijn het ervaren dichters met en indrukwekkend oeuvre.

Belly painting

Project waar zwangere vrouwen hun buik konden laten beschilderen met een duurzame boodschap voor de toekomst. Deze groep painters gaan verschillende dagen op verschillende locaties aan het werk. Hier wordt een documentaire van gemaakt.

Verder nog:

De gemeente ondersteunde ons project. Ons project was voor de gemeente Nijmegen interessant omdat het verschillende beleidsvelden verbindt. De betrokken beleidsvelden zijn onderwijs/educatie, natuur, afval en milieu, kunst & cultuur en natuurlijk de gemeenschap. Verschillende afdelingen van de gemeente helpen waar mogelijk om ons duurzame  project tot een geslaagd cultureel en educatief feest te maken. Een feest waar we Nijmegenaren en bezoekers met elkaar verbinden door maatschappij kritische kunst in een strijd tegen plastic zwerfafval.