We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

OVER STIKSTOF

Fast Fashion bedreigt onze aarde!

Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt tot CO2-uitstoot, plastic soep, kaalslag van bossen en vervuiling van grond en zoet water.

Onze missie

We willen de Fast Fashion trend ombuigen naar Slow Fashion. Dit om de 100 miljarden stukken kleding die de aarde ieder jaar moet ophoesten terug te brengen.

Onze visie

Nog niet iedereen is bewust van de impact van kleding op het milieu. Wij denken dat als mensen, jong en oud, directer bij het probleem betrokken raken ze meer bereid zijn tot actie over te gaan. Daarom geven we niet alleen voorlichting, maar gaan we op een kunstzinnige en creatieve manier met overschot textiel, oude kleding en afval aan de slag.

Ons doel

Zorgen dat men bewuster kleding koopt en wanneer mogelijk duurzame kleding. Via kunst en educatie bewustwording creëren over de Fast Fashion industrie. De KRACHT van KUNST laten werken voor dit maatschappelijk probleem.

Met de KRACHT van KUNST betrokkenheid creëren bij het Fast Fashion probleem.

Wat is Fast Fashion?

Dit gaat over de omloopsnelheid van kleding, hoe vaak winkels hun kleding moeten vervangen voor een nieuwe collectie om de consument tevreden te houden. Het gaat over mensen die kopen kleding omdat ze het kunnen, vaak niet omdat het nodig is. Men wil gewoon weer iets nieuws…. Om veel te kopen wordt er vaak goedkoper gekocht, de goedkope kleding is van mindere kwaliteit en gaat niet lang mee.

Wereldwijd overspoelen meer dan 100 MILJARD broeken, truien, t-shirts, jassen en andere kledingstukken jaarlijks de markt. Nederlanders gooien jaarlijks ruim 174 MILJOEN KILO textiel in de kledingbakken. Van die enorme hoeveelheid wordt slechts 1 procent gerecycled. Om de klimaatdoelen nog te kunnen halen is er nú actie nodig, zeggen de recyclers.

Dat vinden wij ook, daarom proberen wij het Fast Fashion gedrag om te zetten naar Slow Fashion zodat er minder kleding op de afvalberg terecht komt! Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Als er uiteindelijk collectief minder vraag komt zal het aanbod vanzelf verminderen.

In 2019 werd in Nederland 174 MILJOEN KILO textiel via het restafval weggegooid.  

Er zijn steeds meer modetrends beschikbaar, ze wisselen in een rap tempo. Het milieu betaalt de prijs voor deze excessen. Het massale, veelvuldig produceren, gebruiken en weer weggooien van kleding leidt onder andere tot plastic soep, CO2-uitstoot en vervuiling van grond en zoet water.

Ook dit probleem draagt bij aan de Plastic Soup. Microplastic vezels uit kleren zorgen voor vervuiling van onder andere de zee, lucht, bodem en zoet water. Vissen en andere zeedieren eten dit op en het plastic komt dan terecht in hun magen. Deze vergiftigde zeedieren komen uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Er wordt gevreesd voor potentiële menselijke gezondheidseffecten van giftige chemicaliën als PCB’s en DDTs in door plastic vervuilde vis die wij op ons bord krijgen.

Microplastic vezels uit kleren zorgen voor vervuiling van de zee, lucht, bodem en zoet water.

Waarom doen we wat we doen?

Ik, Anita Waltman, ben oprichter van Stichting Stiksoep. Ik houd mijn hele leven al van de zee. Ik heb er in gezwommen, gedoken en er op gevaren met onder meer de Clipper Stad Amsterdam. In 2010 hoorde ik van de ‘Plastic soup’. Op dat moment studeerde ik aan de Kunstacademie St Joost in Den Bosch voor autonoom beeldende kunst. Dit ongelooflijke verhaal was vanaf dat moment de inspiratiebron voor mijn afstudeerwerk. Na mijn afstuderen heb ik in 2012 stichting STIKSOEP opgericht om met mijn werk en dat van anderen de ‘plastic soup’ aan te pakken.

STIKSOEP wil het plastic afval probleem op een creatieve manier onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk mensen in Nederland. Allemaal gebruiken we plastic, maar kan dat minder? Wat doen we met het plastic afval? Hoe kunnen we voorkomen dat er niet nog meer in de rivieren en de oceanen terecht komt?

STIKSTOF is een nieuw project. In 2018 organiseerde wij een heel jaar Sustainable Fashion voor onze European Green Capital Status van Nijmegen. We zette diverse projecten op en de ontwikkelde kunst en educatie programmering voor duurzame mode hebben we verduurzaamd, www.greencapitalfashion.nl. Het programma dat we ontwikkelde kunnen we ten alle tijde inzetten op scholen en festivals. We merkten dat er nog veel te winnen is aan bewustwording van de kleding consumenten.

Het probleem van beide milieuvraagstukken is zo groot dat overheden het niet alleen kunnen oplossen. Bovendien, omdat onze aarde van iedereen en niemand is, zijn regeringen tot nu toe niet slagvaardig geweest om dit probleem echt aan te pakken.

Daarom is het van belang dat wij zelf iets gaan doen…!

Stiksoep hoopt dat de samenleving eigen verantwoording gaat nemen. Dat iedereen goed beseft dat het helpt als we minder plastic en kleding kopen en gebruiken en meer recyclen.

Steun Stichting Stiksoep of wordt vrijwilliger.

Wat kun jij doen om te helpen?

Stiksoep is op zoek naar vrijwilligers die helpen bij het realiseren van onze projecten. Heb je geen tijd om vrijwilliger te zijn maar draag je de natuur wel een warm hart toe ondersteun ons dan financieel.

Met uw geld steunen wij goede projecten en proberen wij de oceanen en rivieren schoon te krijgen maar vooral om te voorkomen dat het erger wordt.

Stiksoep wil geld inzamelen om educatieve en kunstzinnige initiatieven die het plastic afval probleem aanpakken te financieren.

Vanaf 2018 ook het STIKSTOF programma om de gevolgen van de kleding industrie te verminderen.

Onze organisatie heeft geen vast personeel maar is een organisatie van zelfstandig professionals.

Er is een driekoppig bestuur. Daarnaast is er een kernteam dat de belangrijkste kerntaken op zich neemt. Verder werken wij met vrijwilligers, maar ook met onafhankelijke kunstenaars die betaald krijgen volgens het Fair Pay principe van de ‘Code Culture Governance’. Onze kosten houden we zo laag mogelijk maar wel fair. Wij streven ernaar om ruim onder het ANBI streven van 10% kosten te blijven.

Ons bestuur

Lesley Blankendal
Bestuurslid
Madeleen Helmer
Bestuurslid
Twan Konings
Bestuurslid

Ons kernteam

Anita Waltman
Oprichter & Directeur
Angela Visser
Kunstenaar / Educatie
Marloes de Jong
Advies educatie basis onderwijs
Saskia van Cleef-Megens
Grafisch vormgever