We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Persbericht Mode Monster

Voor diegene die nog geen persbericht ontvingen en interesse hebben iets te publiceren vindt je hier de tekst.

P E R S B E R I C H T

Nijmegen – 26 mei 2022

Mode Monster 

Kleding heeft iedereen nodig. Het is een manier om ons uit te drukken, om ons warm te houden, om ons te bedekken. Maar al onze verkleedpartijen hebben impact op de aarde. In juni 2022 organiseren we daarom Mode Monster; een maand waarin we fast fashion aankaarten en slow fashion op een sokkel plaatsen.  We hebben een laagdrempelig programma vol met exposities, workshops, performances, lezingen en belevingswerken. 

Tijdens Mode Monster draait het om bewustwording van de fast fashion problematiek.  Mode is natuurlijk geen monster als je er goed mee omgaat. Onze keuzes op het gebied van kopen, miskopen en afdanken kunnen van  Mode een Monster maken. Miljarden stuks kleding eindigen jaarlijks op de textiel afvalberg. Laten we dit anders doen. Kom naar het Mode Monster Festival op 4 en 5 juni  om tips en inspiratie op te halen over wat we kunnen doen om mode mooi te laten zijn. Mooi zoals het bedoeld is. Als ondernemer en als consument kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De verschillende programmaonderdelen van Mode Monster laten je nadenken over de keuzes die jij maakt en hoe je deze zou kunnen verbeteren. Dit om onze aarde een beetje te sparen.

Opening

De officiële opening van het festival is op donderdag 2 juni om 13 uur. Stiksoep directeur Anita Waltman nodigt wethouder Monique Esselbrugge en groep 6 van Michiel de Ruyter uit om samen te bouwen aan het Mode Monster als start van de Slow Fashion maand.

Angela Vissers gaf de afgelopen weken educatie op scholen in Nijmegen en Arnhem, sommige werken resulteren in een modeshow op vrijdag 3 juni om 13 uur en om 14 uur.

Prikkelend programma
Op 4 & 5 juni is er van alles te beleven. Zo kun je midden op Plein 1944 deelnemen aan het community-art project van kunstenaar Anita Waltman waar we een groot monster ( 5 bij 6 meter) bouwen van ‘oude’ kleding. We roepen mensen op om samen het ‘monster’ van kleding aan te pakken. We upcyclen kleding naar kunst.

Performance duo Naaistreek verrast je met prikkelende teksten die je op humoristische wijze doen nadenken over je koopgedrag.

(Theater)maker Elky Rosa Gerritsen zet onze relatie tot onze eigen kleding centraal. Hoeveel kleding heb je? Liefkoos je het of dank je het snel af? In een performatieve-installatie midden in de winkelstraat geeft ze het publiek een visueel en auditief prikkelend vraagstuk. Mirella Loeffen maakt painted Fashion in de vorm van een bodypaint. We organiseren op het plein een grote kleding ruilbeurs. Kom iets ruilen of iets maken van verschillende kledingstukken die je tof vindt. Manon van Woerkom en Tetisca Huijbrechts staan voor je klaar om te helpen jouw oude kledingstuk ter plekke om te toveren tot een nieuw ontwerp. DJ Jan Liefhebber en Jenny Rose verzorgen de muziek.

Ook nog in juni

Duurzaam modeontwerpster Sophie Roumans van het label ROUMANS en Marta Fernandez Lopez geven 18 en 19 juni een workshop Shibori Kimono maken. In  deze tweedelige workshop maken we een kimono van recycled linnen die we werken  met een tie-die techniek.

Internationaal bekende modeontwerper Bas Kosters komt op 25 juni naar NEUS voor een sweater party waar je met een cocktail in de hand en clubmuziek in de oren samen met modeontwerper Bas Kosters je oude sweater pimpen naar een uniek design.

Daar blijft het niet bij. Op verschillende plekken in de stad zijn er exposities. Bijvoorbeeld bij NEUS komt Flaneren met oma’s kleren van kunstenaar Bobbine Berden en een video installatie van Janna Wieringa. Bij Ruis komt de Brusselse Lou Cocody-Valentino. Op de Papengas 6 komt oa de designer Marta Fernandez Lopez. Verder is er een Fashion Meet Up onder leiding van Jeroen Popelier met oa Mirthe Engelhard en Bobbine Berden als gast.

En er is een duurzame mode route. Deze route leidt je langs winkels met duurzame labels, tweedehands en vintage winkels en plekken waar je je kleding kunt herstellen!

En als je het even niet meer weet is er SLOW. Onze SLOW Fashion Hero die je graag wegwijs maakt in de wereld van slow fashion. Hoe kan het anders? Waar vind je duurzame kleding in de stad? SLOW deelt graag zijn tips en ervaring met je! Zo maken ondernemer en consument samen het verschil.

Praktische informatie

Wat: Mode Monster Festival

Wanneer: 4 t/m 5 juni het festival op Plein 1944

De exposities en workshops zijn de hele maand juni te zien/doen.

Opening: 2 juni om 13 uur

Waar: Plein 44 en verschillende exporuimtes in de stad Nijmegen

Volledig programma te zien op www.stiksoep.nl/projecten/modemonster

————————–EINDE PERSBERICHT —————————

Voor meer informatie of interview-aanvragen kunt u contact opnemen met: Anita Waltman: info@anitawaltman.nl