Kom luisteren naar de experts!
Datum/tijd: 23 juni van 19:30 – 21:30
Locatie: LUX
Kosten: Deelname is op basis van vrijwillige donatie, wel graag reserveren via mail naar modemonster@stiksoep.nl
Sustainable Fashion Meet up
Wat betekent sustainable fashion in de praktijk? Hoe kunnen we omgaan met het modesysteem? Welke veranderingen zijn gaande? Hoe kijken we naar de toekomst van mode? Denk hierbij aan techwear, biodesign, couture, kunst en maatschappelijke betrokkenheid in de mode. Daar praten we over met verschillende designers die vanuit verschillende hoeken hun stempel zetten op de hedendaagse mode-industrie tijdens de Sustainable Fashion Meet Up op donderdag 23 juni.
De Meet Up wordt gehost door cultuurwetenschapper Jeroen Popelier. Hij gaat in gesprek met vijf designers.
Arnhemse mode ontwerpster Mirte Engelhard die samen met antropoloog Maaike Broos de docu-serie draag je verhaal ontwikkelt. Een docu-serie die de waarde van kleding opnieuw bevraagt.
Marina Toeters is een Fashion Tech Designer en zij geeft ons inzichten uit haar onderzoek in hoe je technologie kunt inzetten om bij te dragen aan een circulair modesysteem.
Fashion Designer Tim Dekkers schuift aan om ons aan het denken te zetten over ons handelen in bredere context. Moeten wij ons destructieve gedrag aanpassen of juist de schoonheid inzien van dit proces?
Visueel narratief ontwerper Bobbine Berden daagt ons uit om op nieuwe manieren te gaan ontwerpen; waarin tijd, kwaliteit, puurheid en (emotionele) duurzaamheid centraal staan. Maar hoe doe je dat?
Ilfa Siebenhaar neemt ons graag mee in wereld van biodesign. Hoe kun je bijvoorbeeld kleur creëeren met bacteriën? Ilfa is altijd bezig met onderzoeken hoe de materialen waarmee ze werkt op een betere of alternatieve manier gebruikt kan worden.
Over de sprekers
Bobbine Berden
Bobbine Berden is een visueel narratief ontwerper en is geïnteresseerd in de relatie tussen consumenten en kleding. Ze vertaalt het consumentengedrag in beeld en geluid op een speelse manier. Bobbine wil de wereld vanuit verschillende perspectieven illustreren. Naast het bestuderen van de relatie tussen consument en kledingstuk, besteedt Bobbine ook veel aandacht aan het begrip herwaardering. Ze daagt het hedendaagse modesysteem uit om op nieuwe manieren te gaan ontwerpen; waarin tijd, kwaliteit, puurheid en (emotionele) duurzaamheid centraal staan.
Ilfa Siebenhaar
Ilfa is een freelance modeontwerpster met een focus op innovatie en duurzaamheid. Ze werkt op het grensvlak van mode, product en biodesign met een sterke focus op toekomst ontwerpdenken. Ze studeerde modeontwerp aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met een minor in Sociale Duurzaamheid. Tijdens haar studie ontwikkelde ze een sterke interesse in biodesign en het maken en kweken van haar eigen materialen.
Ze ontwikkelde een toolbox waarmee andere creatieve geesten een eigen draagbaar bacterie-verflaboratorium tot hun beschikking kunnen hebben.
Ze wordt gedreven door haar nieuwsgierigheid naar het potentieel van de materialen en middelen waarmee ze werkt en stelt zich voor hoe het op een betere of alternatieve manier gebruikt kan worden.
Ilfa staat open voor samenwerkingen op verschillende werkgebieden en kan bedrijven helpen meer circulaire processen, nieuwe ontwerp strategieën, concept- en productontwikkeling te ontwikkelen.
Marina Toeters
Marina Toeters is a Red Dot winning Fashion Tech Designer. She operates on the cutting edge of technology and fashion design. Through her business by-wire.net she stimulates collaboration between the fashion industry and technical innovators for a relevant fashion system and supportive circular garments for everyday use. She advises – via prototyping and a research through design approach – Philips Research, Holst Centre, fashion designers, startups and others on product development. She designs and develops prototypes to show the world how fashion could be. As a teacher, coach and researcher, she works for the fashion department in the University of the Arts Utrecht (HKU) and industrial design faculty in Eindhoven University of Technology. In 2019 Marina edited the book Unfolding Fashion Tech: Pioneers of Bright Futures and opened the Fashion Tech Farm, a studio, incubator and small-scale production facility for innovative fashion, based in Eindhoven.
Mirte Engelhard
Mirte Engelhard is een eigenzinnige modeontwerpster in Klarendal, het modekwartier van Arnhem. In 2021 won zij de Cultuurprijs van Arnhem. “Ik zie mode als taal om mensen te helpen hun stem te laten horen of terug te vinden’. Maar kleding wordt niet altijd zo gedragen. In onze maatschappij wordt van ons verwacht dat we meebewegen met de mainstream. En dat is terug te zien aan onze kleding, die onze unieke persoonlijkheid eerder verhult in plaats van die te laten zien. ‘Ik wil kleding ontwerpen die past bij iemand zijn eigen verhaal”.
Tim Dekkers
Tim Dekkers is in 2018 afgestudeerd als Fashion Designer op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Met zijn collectie The Parasitic Humanity vergelijkt hij de mensheid met dat van een parasitaire schimmel. Zijn wij niet een parasitaire schimmel van de aarde? Zijn onze destructieve invloeden op de planeet niet juist onderdeel van het hele natuurlijke proces? Moeten wij daar dan niet de schoonheid van inzien? Of moeten wij ons gedrag aanpassen?
Met zijn collectie wil hij dat vraagstuk aankaarten en mensen ook anders naar het onderwerp laten kijken.
In 2019 heeft Tim voor de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam een collectie gemaakt compleet in het teken van duurzaamheid en veganisme. Als reactie op de fast fashion industrie heeft hij gebruik gemaakt van onder andere echte plantenmaterialen.