Persbericht Community-Art Project TURTLE

Wil je een stuk schrijven over ons Community-Art project TURTLE in een krant of andere publicatie dan vind je hieronder een persbericht:

Kunst van zwerfafval moet plasticsoep in zee terugdringen

In Nijmegen start deze week het community-art project TURTLE waarbij bewoners plastic afval inzamelen voor een reusachtige schildpad die de Nijmeegse vierdaagse zal opsieren. Doel is mensen bewust te maken van de desastreuze gevolgen van de ‘Plastic Soep’, ook wel het zevende continent genoemd: een ‘eiland’ van meer dan 100 miljoen ton plastic in de noordelijke Stille Oceaan. Ook andere zeeën en oceanen kennen dergelijke maritieme afvalbelten.

Het zwerfafval vormt een bedreiging van ecosystemen. Zeedieren en vogels krijgen het plastic binnen en gaan eraan dood. Bovendien komen de vergiftigde vissen in onze voedselketen. De plastic vuilnisbelt vormt een nog steeds groeiend probleem: het duurt honderden jaren voordat het plastic vergaat.

In Nijmegen heeft kunstenaar Anita Waltman in 2012 Stichting Stiksoep opgericht. Met kunstprojecten, educatie, fondsenwerving en publieksprojecten wil Stiksoep een bijdrage leveren aan de bewustwording van de grote gevolgen van plastic zwerfaval. Zo moet verdere aangroei voorkomen worden.

Tijdens de Vierdaagseweek wordt in Nijmegen de aftrap gegeven voor het project ‘De Wereld op reis’. In dit kader zal 13 juli de ‘Wereld van Zwerfvuil’ in Nijmegen aanmeren: een wereldbol van kunstenaar Peter Smith gemaakt van 6.000 gekleurde petflesjes die hij vond in en rond het IJ in Amsterdam. Rondom deze happening heeft Stiksoep een ambitieus ‘Plastic Soep’ festival georganiseerd waar diverse kunstrichtingen een vertaalslag maken naar de ‘Plastic Soep’. De ‘Wereld van Zwerfvuil’ zal op 20 juli vanuit Nijmegen weer vertrekken en diverse riviersteden aandoen. De reis eindigt tijdens de Wereldhavendagen (6-8 september) in Rotterdam.

Noot voor de redactie: Voor informatie en interviews: Anita Waltman, mobiel 06 45110676

www.stiksoep.nl

Info@Stiksoep.nl

Volg ons op twitter: @Stiksoep

Gerichte informatie over vierdaagse project: http://stiksoep.nl/wp/?p=509