STEM OP ONZE STICHTING

Uitgelicht

seal lichter-page-001

STEM OP ONS PROJECT VAN 26 MAART TOT 10 APRIL en red onze blauwe planeet met haar inwoners!! STIKSOEP mag meedoen aan de landelijke VOORBeeld verkiezing 2019, van het platform @VOOR.nl, om financiering te winnen voor nieuwe projecten van onze ANBI stichting. Klik en stem op ons maar stem vooral ook voor jezelf want deze wereld is ook van jou!

DUS STEM NU en klik op de onderstaande link, daar kun je ons project 2 x 10 punten geven.

Ga niet meteen naar het project maar selecteer eerst het icoontje van Facebook of LinkedIn en ga dan naar ons project. Daar kun je rechts in de hoek plussen naar 10 punten. Je mag dus 2x 10 punten geven, dus 20 punten in totaal!

1x via een Facebook link en en 1x 10 punten via de LinkedIn link. Niet vergeten te plussen naar 10 punten.. Succes met stemmen en heel erg bedankt namens alle Stiksoepers en rivier/oceaan bewoners 🙂

Klik op deze link om te stemmen: STEM NU

Persbericht TURTLE

Wil je een stuk schrijven over ons Community-Art project TURTLE in een krant of andere publicatie dan vind je hieronder een persbericht:

Persbericht

Kunst van zwerfafval moet plasticsoep in zee terugdringen

In Nijmegen start deze week het community-art project TURTLE waarbij bewoners plastic afval inzamelen voor een reusachtige schildpad die de Nijmeegse vierdaagse zal opsieren. Doel is mensen bewust te maken van de desastreuze gevolgen van de ‘Plastic Soep’, ook wel het zevende continent genoemd: een ‘eiland’ van meer dan 100 miljoen ton plastic in de noordelijke Stille Oceaan. Ook andere zeeën en oceanen kennen dergelijke maritieme afvalbelten.

Het zwerfafval vormt een bedreiging van ecosystemen. Zeedieren en vogels krijgen het plastic binnen en gaan eraan dood. Bovendien komen de vergiftigde vissen in onze voedselketen. De plastic vuilnisbelt vormt een nog steeds groeiend probleem: het duurt honderden jaren voordat het plastic vergaat.

In Nijmegen heeft kunstenaar Anita Waltman in 2012 Stichting Stiksoep opgericht. Met kunstprojecten, educatie, fondsenwerving en publieksprojecten wil Stiksoep een bijdrage leveren aan de bewustwording van de grote gevolgen van plastic zwerfaval. Zo moet verdere aangroei voorkomen worden.

Tijdens de Vierdaagseweek wordt in Nijmegen de aftrap gegeven voor het project ‘De Wereld op reis’. In dit kader zal 13 juli de ‘Wereld van Zwerfvuil’ in Nijmegen aanmeren: een wereldbol van kunstenaar Peter Smith gemaakt van 6.000 gekleurde petflesjes die hij vond in en rond het IJ in Amsterdam. Rondom deze happening heeft Stiksoep een ambitieus ‘Plastic Soep’ festival georganiseerd waar diverse kunstrichtingen een vertaalslag maken naar de ‘Plastic Soep’. De ‘Wereld van Zwerfvuil’ zal op 20 juli vanuit Nijmegen weer vertrekken en diverse riviersteden aandoen. De reis eindigt tijdens de Wereldhavendagen (6-8 september) in Rotterdam.

Noot voor de redactie: Voor informatie en interviews: Anita Waltman, mobiel 06 45110676

www.stiksoep.nl

Info@Stiksoep.nl

Volg ons op twitter: @Stiksoep

Gerichte informatie over vierdaagse project: http://stiksoep.nl/wp/?p=509

 

 

 

 

 

Project “De Wereld op Reis”.

Project dat plaats vindt tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen om mensen op een culturele en kunstzinnige manier bewust te maken van plastic zwerfafval problemen.

Een wereldbol gemaakt van zwerfafval flesjes.

Het project ‘De Wereld op Reis’ van Stichting Klean is de aanleiding voor het ambitieuze duurzaamheidsprogramma van de Nijmeegse Stichting Stiksoep, dat plaats vindt tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Teddy Vrijmoet, de directeur van de Vierdaagsefeesten, is blij met het project en zegt: “Het project past precies in het duurzame karakter van de Vierdaagsefeesten”.

De wereldbol is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Peter Smidt, die tevens de oprichter is van Stichting Klean. De reis van ‘de wereld’ start in Nijmegen en zal eindigen in Rotterdam. In enkele grotere steden wordt er een programma georganiseerd rond de aankomst van de wereldbol. Steden als Nijmegen, Oss, Den Bosch, Dordrecht en Rotterdam doen mee met deze reis. In iedere stad is er een organisator aangewezen en in Nijmegen is dat Anita Waltman de directeur/bestuurder van de stichting Stiksoep, www.stiksoep.nl. Anita is tevens beeldend kunstenaar www.anitawaltman.nl. De stichting Stiksoep zet zich in voor bewustwording van het probleem rond plastic zwerfaval en de daaraan gelinkte “plastic soep”. Dit doet zij via educatie op basisscholen, exposities en andere culturele activiteiten.

Klean en Stiksoep hebben besloten ‘De Reis’ aan de vierdaagse te koppelen zodat de exposure sterk vergroot wordt. We willen graag starten met een reis door het Maas-Waalkanaal zodat iedereen in Nijmegen de wereldbol kan zien. De wereldbol zal dan op zaterdag, als de zomerfeesten beginnen, aankomen op de Waalkade.

Zoals het er nu uitziet zal de wereldbol bij De Kaaij komen te liggen. Op deze locatie is de wereldbol goed te zien vanuit de trein, vanaf de spoorbrug, vanaf de Waalbrug en de Waalkade voor de wandelaars en feestgangers. Deze plek is niet alleen ideaal wat ligplaats betreft maar ook om het te combineren met andere kunstwerken op het strand van De Kaaij en voor kunstworkshops met plastic afval.

Community art project:

We streven ernaar zoveel mogelijk Nijmegenaren bewust te maken van de Plastic Soep. Hiervoor is een community art project bedacht. Het zal plaats vinden op het strand van de Kaaij en op het strand van Festival op t Eiland. Met alle Nijmegenaren en bezoekers, groot en klein, bouwen we tijdens de vierdaagse aan een reuze schilpad en ook nog aan een schildpadei…. De sculpturen worden ongeveer 4 meter hoog en gemaakt van plastic zwerfafval. Om het te laten drijven zijn plastic flesjes het meest ideaal. Het wordt een schildpad omdat de hoofdpersoon in ons nieuwe boek, wat we op het moment schrijven voor het basisonderwijs, ook een schildpadje is. Het verzamelen van afval hiervoor is al begonnen. We gaan dan al twee maanden van te voren de wijken in om mensen te enthousiasmeren zwerfafval te rapen en plastic flesjes te verzamelen. Een week of twee voor de vierdaagse wordt alles ingezameld en naar de bouwlocatie gebracht.

Workshops:

Op verschillende locaties als het Valkhofmuseum, De Oase en De Kaaij organiseren we tijdens de zomerfeesten workshops voor de kids. BSO’s en gewoon kinderen die in Nijmegen op vakantie zijn, kunnen afval zoeken en kunst maken. Ze ruimen onze stad en uiterwaarden op en maken er iets moois van. In het museum worden sculpturen gebouwd, bij de Oase maken we mode en bij de Kaaij is het nog geheim maar het wordt een kunstzinnige en duurzame guerrilla actie…

Plastic afval mode

De Whaa werkt met jongeren aan een modeshow Green is Cool, wij zullen ook een bijdrage leveren aan deze modeshow. Hier starten we nu al mee, maar ook zal er door kinderen tijdens de workshops op het Oase cultuurplein gebouwd worden aan een victoriaanse jurk. De mooiste stukken mogen meedoen aan een spectaculaire modeshow in het Valkhofmuseum.

Kunst

Op verschillende locaties in Nijmegen komen er exposities van beeldende kunst die gerelateerd is aan het onderwerp.

 • Galerie Bart,
 • Het Valkhofmuseum,
 • De Kaaij,
 • De Oase,
 • Festival op t Eiland.
 • Natuurmuseum

Er vindt een nauwe samenwerking plaats met IFAA kunstenaars bij Galerie Bart en Het Valkhofmuseum. Er komt kunst in de vorm van video, sculpturen, installatie, foto, geluid en schilderwerk.

Muziek

Verschillende bands schrijven een nummer met de plastic soep als inspiratiebron.  Het zijn bands in heel diverse muziekstromingen. Deze Stiksoep nummers worden dan gespeeld op verschillende locaties in de stad. Dit zijn onder andere bij de wereldbol op locatie de Kaaij, De Oase en bij het Valkhofmuseum.

De bands zijn:

 • Burning Paris
 • Bootleg Betty
 • Debby Marijnissen Inclusief haar mannen
 • Hans Hamers
 • The Hubschrauber
 • Linde Schöne
 • Easun
 • Jeroentje

Als we voldoende geld kunnen verzamelen maken we een Stiksoep EP met daarop de nummers over de plastic soep. Het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken we hebben al wat opnamestudio’s die vrijwillig of voor weinig willen meewerken.

Poëzie

Er worden gedichten over de plastic soep geschreven en voorgedragen bij De Kaaij en in het Valkhofmuseum. Stiksoep heeft hier vier dichters voor geselecteerd.

 • Danielle Danker,
 • Dennis Gaens,
 • Minno Baartmans
 • Ruud Linssen

Alle vier zijn het ervaren dichters met en indrukwekkend oeuvre.

Acrobatische act onder de Waalbrug.

116

Vincent Michels van het gezelschap ‘Corpus Acrobatic Theatre’ is op lokatie aan de waalkade geweest om te kijken wat zij kunnen betekenen bij de opening van ‘De Wereld gaat op reis’. Er zijn verschillende scenario’s bedacht onder en aan de monumentale Waalbrug en in de Waal. Acrobatische stunts in plastic slierten en met plastic bollen.

Belly painting

Dit is een project waar zwangere vrouwen hun buik kunnen laten beschilderen met een duurzame boodschap voor de toekomst. Deze groep painters gaan verschillende dagen op verschillende locaties aan het werk. Hier wordt een documentaire van gemaakt.

Informatiestand Stiksoep:

In deze stand vertonen we informatie over plastic zwerfafval en de gevolgen ervan, de ‘plastic soep’. Dit zijn educatieve films maar ook foldermateriaal van Stiksoep.  Er komt een footprint folder gemaakt in samenwerking met Royal Haskoning, informatie van Rijkswaterstaat over hun projecten om schone rivieren te krijgen en natuurlijk het duurzaamheidproject van de Vierdaagsefeesten zelf. We streven ernaar dat de “Stiksoep stand”, wordt gebouwd door kinderen. Dit doen ze met hun verzamelde afval als bouwmateriaal.

Verder nog:

De gemeente ondersteunt ons project. Ons project is voor de gemeente Nijmegen interessant omdat het verschillende beleidsvelden verbindt. De betrokken beleidsvelden zijn onderwijs/educatie,   natuur, afval en milieu, kunst & cultuur en natuurlijk de gemeenschap. Verschillende afdelingen van de gemeente helpen waar mogelijk om ons duurzame  project tot een geslaagd cultureel en educatief feest te maken. Een feest waar we Nijmegenaren en bezoekers met elkaar verbinden door maatschappij kritische kunst in een strijd tegen plastic zwerfafval.

De omvang van het programma is afhankelijk donaties en subsidies.

We werken nu voornamelijk met enthousiaste en betrokken vrijwilligers die het project begeleiden. Voor veel initiatieven hebben we echter geld nodig. Hiervoor proberen wij subsidies en sponsorgelden te werven.

Vind jij de natuur en onze toekomst ook belangrijk steun dan ons project en stort een bijdrage op Triodosbank, 25.47.35.983, tnv Stichting Stiksoep.

Of sms ‘DONATIE SOEP’ naar 1008 en maak een bedrag vanaf 2 euro over.

Peter en Anita proosten alvast op een goede vaart, zij gaan ervan uit dat het gaat lukken de bol in Nijmegen te laten starten.

foto

Voor meer informatie kunt u mailen naar de project coördinator voor Nijmegen: Anita Waltman, info@anitawaltman.nl

Partners en sponsors die de Reis mogelijk maken:

Het ambitieuze plan van ons is natuurlijk niet te doen zonder sponsors en partners. Op deze pagina staan onze sponsors en partners die ook onze rivieren en de oceaan een warm hart toedragen. Zij maken dit project mogelijk.

altijd_nijmegen                Attachment-1

 

 Val_logo_fc_klein_zonder_sloganlogo 4d          darlogo eiland

 

natuurmuseumlogo         1341213604_logo-royal-haskoningdhv

logo FireX                   logo les

 

OPROEP: Wij kunnen nog sponsors gebruiken om ons project te ondersteunen. Wil je ook een duurzame bijdrage doen in de vorm van materiaal of geld neem dan contact op met ons via info@stiksoep.nl of bel Anita Waltman 0645110676